eto
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket








































~Mrvice iz moje kuhinje~

subota, 31.10.2009.

Macaronsi

Za sestrino vjenčanje sam htjela nešto posebno...nešto drugačije....i dobila sam ovaj recept:

U ovom je receptu jako važno doslovno slijediti upute pa evo:
za kolačiće:
3 bjelanjka (cca 100g)
50 g kristalnog šećera
200 g štauba
110 badema
po želji boja za kolače i/ili kakao
za kremu:
150 g masla
160 g tamne čokolade
1 dcl mlijeka
0) Pripremite sastojke: bjelanjci ne smiju biti ravno iz hladnjaka, bademe blanširajte (kratko prokuhajte) pa im odstranite koru i sameljite ih što je finije moguće
1) Mikserom tucite bjelanjke pa im pomalo dodavajte kristal šećer. Morate dobiti čvrstu smjesu
2) Pomiješajte štaub i mljevene bademe pa ih jakim pokretima umiješaje (ručno) u bjelanjke – znam da je ovo suprotno od onoga što inače piše u kuharicama (ne miješati jako da bjelanjci ne splasnu i sl. ali ovdje to jednostavno tako ide. Znat ćete da ste dobro promiješali sastojke ako se kad istresete žličicu smjese, onaj mali repić na vrhu sam utopi u ostalo, tj. eko ne ostane čvrsto gore
3) Obložite pleh(ove) papirom za pečenje
4) Ako želite raznobojne kekse, razdijelite smjesu na više dijelova i svakom dodajte po malo boje za kolače
5) Smjesom napunite štrcaljku ili pekarsku vrećicu s običnim okruglim nastavkom i na papir za pečenje istisnite male kružiće
6) Pustite ih da odstoje 1h (ne preskakati ovaj korak - tako se već prethodno malo sasuše i dobiju hrskaviju koru kasnije) i ugrijte pećnicu na 150°C
7) Pecite ih 12-14 min, a kasnije odvojite od papira nožem. Pustite ih da se sasvim ohlade prije lijepljenja kremom



Za kremu (ovo je najbolje napraviti dok čekate 1h prije nego što macarons stavite u pećnicu:
1) Rastopite čokoladu na pari, dodajte joj maslo
2) Ugrijte mlijeko i prelijte ga preko čokolade
3) Sve zajedno dobro izmiješajte i stavite u hladnjak da se stisne
Kad su macarons pečeni i ohlađeni lijepite dvije polovice žličicom čokoladne kreme.



...bilo je i puknutih...
(zato je važno dobro izmiješati smjesu - ako ostane prečvrsta, pucaju)
Još par stvari:
- možete ih bojati bojom za kolače ili kakaom ili pak nekom drugim suhim prirodnim bojilom
- postoji ogroman broj varijacija na temu, ali ja sam se za početak zadržala na najjednostavnijoj, ako isprobam još nešto, bit ćete obaviješteni
- uspješan macaron je onaj koji ima „stopalo“ tj. koji ima ovaj mali pjenasti dio na dnu
- ne morate ih lijepiti isključivo ovom kremom, može biti i bilo koja druga, pa čak i mermelada!
- pogled na ove slatkiše će vam sigurno izmamiti osmijeh pri pečenju pa je poželjno često virenje u pećnicu (bez otvaranja)
- macarons mogu biti prekrasan poklon - zamotajte ih u celofan i eto savršenog dara koji je k tome još i vaših ruku djelo

A ovako su izgledali moji:



Bili su prefini i preukusni



- 23:36 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Šapice



Ovdje su tri recepta.

Sva tri recepta imaju ono nešto svoje. Meni se najviše sviđaju Andrejine i jako često ih radim s djecom.

MARTININE ŠAPICE

Kao i ovaj ja sve recepte vučem iz Knjige "Domaći kolači" super je, pa eto i medvjeđih šapa, ak si na njih mislila:
3 šalice brašna, Ľ vrećice praška za pecivo, 1 šalica šećera, 2 šalice mljevenih oraha, 1 šalica svinjske masti, 1 jaje, 1 – 2 žlice meda, vanilija, šećer u prahu.

Mljevene orahe izmiješajte s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravite udubljenje i stavite jaje, med, razmekšanu mast i vanilin šećer, pa umijesite tijesto i ostavite da odstoji oko ˝ sata na hladnom mjestu. Limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namažite svinjskom masti, pospite brašnom i punite tijestom, ali ne do vrha, lagano pritisnite kako bi otisak kalupa bio izrazitiji. Pecite na temperaturi od 220 C oko 20 minuta, dok ne porumene. Vadite ih vruće iz kalupa i uvaljajte u šećerni prah.

ANDREJINE ŠAPICE

VERZIJA I

3 šalice brašna, 2 šalice oraha, 1 šalica šećera, 1 šalica masti, 1 žličica praška za pecivo
To se zamijesi i stavlja u pobrašnjene modlice. Pečene šape uvaljati u štaub. (U smjesu za tijesto svakako dodati cimeta i klinčića po želji)

VERZIJA II

1 šalica oraha, 1 šalica masti, 1 šalica šećera, 1 jaje, 2 šalice brašna, 3 - 4 klinčića, limunove kore, cimet

Mast, jaje i šečer miješati u zdjeli dok ne postane pjenasto. Dodati ostalo. Peći u modlicama posipanim brašnom. Vruće vaditi iz modlica i uvaljati u štaub šećer

Oba su iz prabakine i bakine 'MAGIČNE BILJEŽNICE'


IRENINE ŠAPICE

300 g masti
240 g šećera
160 g oraha
2 jaja
500 g brašna
1 limun ( i sok i kora-naribana)

zamijesiti sve skupa (jaja i šećer, pa brašno, pa orahe i mast, limun)
stavljati u brašnjave modlice
peći na 250C dok ne zarumene
šećeriti dok je vruće

- 23:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Oraščići



Ja ih radim po ovom receptu:


Tijesto:
60 dag oštroga brašna
39 dag margarina
18 dag šećera u prahu
15 dag mlijevenih
oraha
2 žličice kakaa

Krema:
2 dl mlijeka
20 dag šećera
20 dag mljevenih oraha
4 žlc ruma

Priprema Tijesta: Umjesite tijesto, stavite pola sata na hladno. kalupice nauljite i pobrašnite do 3/4 tijestom i u sredini udubite. Pecite na 200*C oko 15 minuta dok malo porumene. Ne smiju se prepeći. Malo ohlađene lagano istresite iz kalupića, a potpuno ohlađene punite kremom.

Priprema kreme:
Izmješati orahe i đećer. Preliti vrućim mlijekom. Dodati rum i izmiješati u jednoličnu smjesu. Ohladiti i puniti oraščiće.

- 23:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Breskvice



Tijesto:
8 jaja
500gr šećera
2 žlice mlijeka u prahu
2 praška za pecivo
1 kg brašna
4dl ulja
naribana korica 1 limuna

Nadjev:
4 dl mlijeka
500gr mljevenih oraha
400gr šećera
izdubljene mrvice (ostaci dobiveni izdubljivanjem breskvica)

Boja:
na vrh hoža žute boje u 1dl vode + 100gr šećera
na vrh noža crvene boje u 1dl vode + 100 b+gr šećera

Izmješati sve sastojke u glatko tijesto.

Oblikovati kuglice veličine oraha i staviti peči na nauljeni pleh 10-12 minuta 160-170C tako da breskvice ostanu svijetle.

Nadjev:
Zakuhati mlijeko. Orahe, šećer, mrvice (izdubljene) i rum dobro izmješati u jednoličnu smjesu i sve preliti vrelim mlijekom.

Bojanje.
Sklopljene breskvice napunjene nadjevom taknuti u žutu pa crvenu boju a zatim u kristaliće šećera tek toliko da ostanu mrvice po vrhu.

Breskvice se prije konzumacije trebaju sušiti barem 12h.

- 23:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Hampsi Bampsti



1 kesa čajnih kolutića
1/2 maslaca/margarina za kreme
4 žumanca
3 žlice mljevenih oraha
3 žlice grožđica
6kašika šećera u prahu
100g čokolade za kuhanje
kokos/Lješnjaci/orasi/bademi-ali kokos je original
toplo mlijeko

Žumanca i šećer umutiti,zatim (zdjelu sa žumancima i šećerom) stavit na šerpu u kojoj kuha voda i mutiti dok se ne zgusne, pa skinuti sa pare.
Zatim dodati izlomljenu čokoladu i mutiti dok se čokolada ne otopi.
Maslac/margarin, pjenasto umutiti, pa također dodati smjesi jaja i čokolade.
Dodati orahe I grožđice
Po dva čajna kolutića namočit u toplo mlijeko , namazat smjesom(ne premalo!) i spojiti, uvaljati u koks.
Ako vam ostane kreme, možete je napunit u špricu i na svaki otvor čajnog kolutića napravit malu "zvjezdicu".

Kolačići su divni, a naprave se u trenu.

Preuzeto s rodinog foruma - neko od cura je napravio a ja isprobala i zavela pod "obavezno imati u svim prilikama" thumbup

- 23:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Brzi kolač s jabukama

KOLAC S JABUKAMA



450 g jabuka, grubo nasjeckanih
50 g suhih grožđica
50 g šećera u prahu
1 žličica mljevenog cimeta
fino ribana korica jednog limuna (ja dodala i sok)

Sve gore navedene sastojke staviti u posudu i kuhati na laganoj vatri, oko 15 minuta, povremeno miješajući, dok jabuke ne prokuhaju. Dobro promiješati da se jabuke razlome (kak sam ja rezala na krupnije komade, malo sam to zgnječila gnječilicom za krumpir). Kuhati još od 15-30 minuta dok se sadržaj ne smanji u količini, zgusne i malo potamni. Neka se ohladi.

Lagano nauljiti tepsiju br. 20 (kako sam ja radila duplu smjesu, a nisam baš niti mjerila nego više odokativno, stavila sam br. 34, ali mi je još bio malo predebeli kolač, mada mu to nije mana ).

Promiješati u jednoj posudi:
250 g smeđeg šećera (ja sam malo smanjila količinu šećera)
200 g brašna
1/2 žlice sode bikarbone
150 g zobenih pahuljica
150 g rastopljenog maslaca ili margarina

Polovicu smjese rasporediti na dno pripremljene tepsije i pritisnuti na dno (ja sam to pritiskala žlicom i dobro zagladila). Preko toga idu jabuke, a onda druga polovica tijesta ( s obzirom da su jabuke mekane, ne može se pritiskati pa se to malo namrvi i zagladi da bude koliko-toliko ravno).

Peći na 190 C oko 30-35 min do zlatnožute boje.

Neka se ohladi prije rezanja (mi nismo mogli pričekati pa mi je malo teže bilo rezati, ali je bilo fino jesti jer je tijesto zbog zobenih pahuljica hrskavo).

Poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili creme fraiche.

Totalno je fenomenalan, skroz sam se oduševila!!




Objavio neko od forumašica s foruma

- 23:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Coca-Cola kolač

Još jedan kolač koji jako često radim.
Ukusno!
Jednostavno!
Brzo!

Hm...vidim da ni od ovog kolača nemam "svoju" fotografiju pa posuđujem s original recepta




Sastojci
6 jaja
6 žlica šećera
1 Vanilin šećer
6 žlica brašna
1 žlica limunova soka
malo naribane limunove korice
pola vrećice Praška za pecivo
Za kremu:
100 g šećera
1 Vanilin šećer
250 g mljevenih keksa
250 g mljevenih oraha
500 ml Coca-Cole
3 žlice ruma / ili nekog likera
4 do 5 žlica limunova soka
Za ukrašavanje:
1 Šlag pjena ili šlag krema


Postupak
1. Bjelanca odvojite od žumanaca, pa od bjelanaca istucite čvrsti snijeg.

2. Žumanca pjenasto izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i limunovom koricom. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa ga naizmjence sa snijegom od bjelanaca umiješajte u žumanca.

3. Pripremljenu smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen pleh (36 x 20 cm) i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C 15 do 20 minuta.

4. Za to vrijeme pripremite kremu. Coca-Colu kratko prokuhajte sa šećerom i vanilin šećerom pa pomiješajte s mljevenim keksima i orasima.

5. Dodajte rum, limunov sok i sve izmiješajte u jednoličnu smjesu.

6. Pečeni biskvit ohladite, po njemu rasporedite pripremljenu kremu i šlag pripremljen prema uputi na ambalaži.


Posluživanje
Prije posluživanja kolač dobro ohladite i narežite na ploške.

Savjet
Pečeni biskvit možete prerezati napola i nadjenuti pripremljenom kremom, a zatim ukrasiti šlagom.


Recept je preuzet s Coolinarike

- 22:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kokos rolada

Brzo!
Jednostavno!
Ukusno!

Recept mi je proslijedila jedna predivna forumašica poznatija pod nickom Mala sirena kiss


Ova fotografija je nastala sveopćom pomamom za ovim jednostavnim a ukusnim receptom. Nas tri forumašice smo imale ISTE plave tacne i nenamjerno smo sve tri objavile recept istog kolača na ISTOJ tacni. Nisam sigurna čija je fotografija tako da an@ i Mala sirena ako je slučajno foto vaša, ispričavam se i potpisujem nas sve tri pod njukissmah


- izrada cca pola sata (jer toliko otprilike treba kokosu da se ohladi ), jedino malo više ako sami meljete kekse, a ne kupite one mljevene u rinfuzi po 12 kn/kg

10 dag šećera i 5-6 žlica vode kuhati na laganoj vatri dok ne provre, dodati 10 dag kokosa, kratko prokuhati da više ne bude vode i kad se skroz ohladi pomiješati s 10 dag margarina izmiksanog s dvije žlice štaub-šećera

'tijesto'
35 dag mljevenih keksi
15 dag šećera u prahu
12 žlica hladne crne kave (ili nescafea)
1 žlica kakao praha
2 žlice ruma
2 rebra otopljene čokolade

Sve to dobro pomiješati i zamijesiti tijesto. Bolje da je malo tvrđe, ali ako se raspada, navlažite ili s još malo kave ili ruma ili mlijeka.
Razvaljajte do debljine oko pola centimetra na nekom najlonu (meni najbolje one vrećice za zamrzavanje koje rasporim) kojeg ste prethodno posipale šećerom u zrnu i ravnomjerno namažite kokos po cijeloj površini tijesta. Zarolajte pomoću najlona, pokušajte rolati što čvršće da ne ostanu rupe. Staviti u frižider da se ohladi i - uživati!!




- 22:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kikiriki fantazija

Kad su u pitanju čokoladni kolači moj mužić pužić je veeeeeliki gurman. Ovo sam iskopala s neta samo za njega.
Kolače je napravljen mali milijončić puta...Ko god se našao u blizini ove predivne poslastice nije ostavo ravnodušan. Zaista se isplati probati.

Recept preuzet s Coolinarika



Sastojci

Za tijesto:
150 g maslaca
80 g kikirikija
80 g šećera
1 jaje
200 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
50 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
1 Vanilin šećer Dolcela
1 žličica Praška za pecivo Dolcela


Za karamel:
80 g šećera u prahu
250 ml vrhnja za šlag
50 g maslaca
150 g kikirikija


Za čokoladni preljev:
100 g čokolade za kuhanje
200 g mliječne čokolade
250 ml vrhnja za šlag
2-3 žlice limunova soka

Postupak
1. Od brašna, škrobnog brašna, praška za pecivo, maslaca narezanog na listiće, jaja, mljevenog kikirikija, šećera i vanilin šećera izradite prhko tijesto. Ostavite ga u hladnjaku oko sat vremena.
2. Nakon toga valjkom razvaljajte tijesto, stavite ga u namazan i pobrašnjen pleh (veličine 30x35 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta.
3. Dok se tijesto peče, pripremite karamel. U posudu uspite šećer u prahu i zagrijavajte ga na laganoj vatri dok ne dobije zlatnožutu boju.
4. Posudu maknite s vatre, dodajte maslac, a zatim vrhnje. Promiješajte i nastavite kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Na kraju umiješajte kikiriki.
5. Karamel malo ohladite, a zatim izlijte na pečenu i ohlađenu podlogu od prhkog tijesta.
6. Mliječnu čokoladu i čokoladu za kuhanje natrgajte na manje komade i otopite na pari. Slatko vrhnje stavite neka zakuha, pa ga prelijte po rastopljenoj čokoladi. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu glatku masu, kojoj na kraju dodajte limunov sok.
7. Čokoladni preljev prelijte preko karamela s kikirikijem i ostavite neka se ohladi.
Posluživanje

Kolač poslužite narezan na kocke ili ploške.

Savjet

Kod izrade karamela morate polako dodavati vrhnje uz stalno miješanje.

- 22:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Havana

Omiljena torta.
Torta kojoj NIKAD ne mogu odoliti.
Torta kojoj nikad ne odolijevam smijeh


Duuuuuugo vremena sam se trudila napraviti ovu tortu onako kako ju je radila mamina kuma Ružica. Nikako mi nije bilo jasno zašto se meni torta razlijeva na sve strane. Moja havana je bila u tekućem izdanju umjesto u krutom stanju. Ali nisam odustajala. Pakiranja i pakiranja šlaga su propadala, mlijeko se bacalo ali torta nije uspijevala...Sve dok nisam shvatila (jesam li igdje naglasila da sam plavuša :D) da sam krivo prepisala recept i stavila 20gr manje želatine nego ide. smijeh Prosvijetlio me je moj dragi prijatelj Dejan, mostarac, predivna srca, kad mi je donio recept svoje mame. U nastavku slijedi 3 vrste recepta. Ne zna se koji je bolji od kojeg. Svi isprobani, svi dobrano istestirani...i bome JAAAAAAAAAko ukusni. Pa ...Dobar tek....

Fotografije posuđene s predivnog googla jerbo sam prebacujući recepte na blog shvatila kako nemam niti jednu jedinu fotografiju Havane...





Havana s jagodama

Ovako je to objasnio moja dragi prijatelj Tomo na MMF Forumu

Torta Havana je kremasta poslastica koja će vas posebno razveseliti ljeti. Možete je napraviti s jagodama ili bananama, kivijem ili bilo kojim drugim voćem. Napravite kremu po receptu, dodajte sitno sjeckano voće - a nakon toga, rastegnite ležaljku između dvije palme i uživajte!


ImageKrema

*
1 l mlijeka
*
30 dkg šećera
*
40 g želatine
*
1 biskvit podloga za tortu
*
4 vrećice šlaga + mlijeko
*
1/2 kg jagoda ili drugog voća
*
1 vanilin šećer

40 g želatine u listićima ( ili 4 vrećice želatine u prahu ) razmutite u hladnoj vodi i ostavite da nabubri.

1 l mlijeka zakuhajte i u njemu otopite sav šećer, pa umješajte nabubrenu želatinu. Želatinu nemojte prokuhavati - samo je umješajte u vrelo mlijeko.
Ostavite mlijeko da se hladi.

Napravite 4 šlaga iz vrećice - naravno trebat će vam još mlijeka, prema receptu na vrećici.

Kada se mlijeko ohladi (dovoljno je 10 - 15 minuta) lagano umješajte izrađeni šlag u mlijeko. Nemojte ga miksati jer će smjesa postati prerijetka, već samo lagano zamješajte kuhačom .

Biskvit stavite na dno kalupa za tortu, pa na njega prelijte pola Havana kreme.

Inače, tortu možete napraviti i bez biskvita - ili možete staviti 1 tanki kupovni biskvit za tortu, ili napravite smjesu od 120 gr mljevenih keksa i 100 gr topljenog maslaca pa tu smjesu kao tjesto utisnite na dno kalupa ( ideja by dalmatinka ).... Ma, snaći ćete se već - ako nemate biskvit, pronaći ćete nekakve piškote ili petit kekse?

Voće - jagode, kivi, ili banane - izrežite na tanke kriškice, posipajte vanilin šećerom, pa rasporedite po kremi ... ali ne do ruba torte (da voće ne viri van).

Ako koristite jagode ili kivi, nećete imati problema, kao ni s voćem iz kompota - međutim teško voće, kao što su banane ili svježe trešnje, će potonuti na dno do biskvita... ali to nije ni važno. Ukoliko želite da voće ostane 'plivati' u kremi, narežite ga na jako tanke listiće.

Na voće prelijte ostatak kreme.

Krema je tekuća sve dok se dobro ne ohladi - odn. dok se želatina u njoj ponovo ne veže. Stavite tortu u hladnjak i ostavite je stajati preko noći.

Inače, kremu (tortu) možete napraviti i bez voća - krema je dovoljno fina da je možete jesti i samu.

Tortu možete na koncu posuti mljevenim bademima ili orasima, ili čokoladnim mrvicama ... ili je preliti preljevom za sladoled ... ili preliti još jedan tanki sloj voćne želatine dok je torta još u kalupu. A ako vam je ostalo još malo voća koje ste stavljali u tortu, narežite ga na komade i poslažite po vrhu torte kada se krema stisne.

Tortu možete napraviti i u običnom plehu ili zdjeli, ako nemate kalup za tortu - pa je preokrenite na pladanj kada se dobro ohladi. Ako ćete tortu raditi ovako, prije naljevanja kreme, zdjelu obložite folijom ili plastičnom vrećicom, da se krema ne zaljepi za stjenke kalupa. U ovom slučaju biskvit stavite zadnji u zdjelu, na vrh - jer ćete tortu kasnije preokrenuti :)).

Po istom principu, kremu možete ohladiti i u posudicama za puding, ili u velikim koktel čašama. Budite kreativni!

Kada se krema ohladi - rastegnite ležaljku između dviju palmi, zapalite cigaru, pustite Cubismo i uživajte u Havani!



HAVANA TORTA

KORA:
2 žlice šećera
2 žlice ulja
2 žlice milijeka
2 žlice brašna

KREM MASA:
1mlijeka
300gr šečera
-prokuhati
(prethono 30gr želatina razmutiti u hladnoj vodi i pustiti da nabubri)
usuti želatinu u ključalo mlijeko i ostaviti da se ohladi 5-6min.
Kad se ohladi dodati 2 šlaga prethodno umućena

FIL:
50gr mljevene plazme
50 gr mljevenih (pečenih) lješnjaka

OBLIKOVANJE TORTE:
Obložiti posudu folijom ili najlon vrećicom tako da krajevi prelaze rub posude.
Ulijevati Ľ smjese a zatim smjesu lješnjaka i keksa (paziti da ne ide do ruba torte da se lakse moze vezati)
Ovako redom sloziti tortu do vrha, poravnati i staviti da se ohladi 3 sata u zamrzivaču.Na veliki tanjur staviti koru pa na nju istresti tortu i na kraju preostatkom smjese od lješnjaka i keksa prekriti tortu.




Havana by Dejina mama

Biskvit:

2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna

Bijela smjesa:

40gr želatine pomiešati s 1dl vode i ostaviti 10-15 minuta neka nabubri
Skuhati 1l mlijeka sa 1/2 kg šećera, mlijeko mješati dok se šećer ne otopi.
Maknuti mlijeko s "vatre"
U vruće mlijeko staviti nabubrenu želatinu i miješati je dok se ne rastopi želatina.
Smjesu ostaviti nek se hladi najmanje 2h.

Kad se smjesa ohladi umutiti 3 šlag pjene i pomješati s pripremljenom smjesom.

Fil:

200gr šećera istopiti u karamel i prebaciti u dobro nauljeni tanjur.
Kad se to ohladi samljeti s 100 gr badema/lješnjaka (po želji) i 10-ak komada petit keksa.

Bijelu smjesu podijeliti u 3 dijela
U kalup staviti sloj bijele smjese pa posuti filom, (treba paziti da se fil posipa po sredini i ne zahvaća rubove.)
zatim staviti drugi dio bijele smjese pa opet fil i na kraju opet bijela smjesa.

Ostaviti sve da se hladi u frižideru par sati.
Ohlađenu tortu izvaditi iz kalupa i posuti preostalim dijelom fila.

Prijatno!



HAVANA (TORTA)
Ovaj recept mi je poslala rodica iz Švedske pa drage moje Šveđanke evo da se i vi možete snać .... Hvala rodice kiss

Za Fil 1 i Fil 2 je potrebno : 1l mlijeka 400gr secera 1 list oblatne 30gr zelatina 3 kesice slag pjene ( ili 1/2l grädde ako si u Svedskoj) 250gr ljesnjaka

Fil 1: Mlijeko staviti da kuha sa 300gr secera, pa kad prokuha staviti zelatin koji smo prethodno nakiselili u pola case hladne vode. Kuhati 5min pa ostaviti da se hladi, tj zgusne kao puding (ne na prehladno mjesto jer se previse zgusne). Kad se zguslo, pomijesati sa prethodno izmucenim slagom.

Fil 2: Zatim isprziti 10dkg secera, na laganoj vatri, kao karamel (vodi racuna da ne izgori) i posuti u namascen tanjir (da bi se kasnije lakse odvojilo). Ostaviti da ohladi, a zatim samjeti na masinu sa onom korom od oblatne i prethodno proprzenom kesicom ljesnika. U serpu velicine 2-3l stavljati red bijele smjese, Fil 1, pa posipati sa Filom 2. Tako 3x ponoviti (smjesu raspodjeli ravnomjerno, da ti ne bude prvi fil debeo, a druga dva tanka).
Na kraju pokriti biskvit korom: 2 jaja 2 kas.secera 2 kas.brasna 1/2 praska za pecivo Biskvit tjesto peci u plehu velicine serpe, da bi mogao poklopiti tortu.
[Ovo biskvit tijesto mozes zamijeniti po volji sa paj-tijestom, ili lisnatim tijestom.]

Tortu ostaviti u zamrzivac 2-3 sata ili duze sa time da je prije serviranja izneses na 30-45 min prije iz zamrzivaca, da bude taman za rezanja. Tortu ne zamrzavaj vise puta, nego gledaj da se pojede tog ili narednog dana. Nadam se da ce udovoljiti tvom kriteriju i da ces je znati napraviti.

Ako dobijes bolji recept, posalji ga i meni.


- 22:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Arapska torta

Ovo ljeto, dakle ljeto gospodnje 2009. godine imala sam pune ruke posla.
"Došlo vrijeme da se ljudi žene, došlo doba da se ljubav proba..."
Tako nekako kažu stihovi...

Naši dragi prijatelji su se odlučili "zavezati" i svoje bolje polovice zauvijek uz sebe zadržati.

Kreativnost mi je mrvicu zakazala pa je tu uskočila moja draga susjeda Gordana sa svojim receptom Arapske torte...
Goge...Hvala ti puno od srca...


Torta za Andriju i Sanju


Torta za sestrino vjenčanje <3

Biskvit:

9 jaja (cijelih)
12 žlica šećera
12 žlica mljevenih oraha
3 žlice kuhane kave
3 žlice ribane čokolade za kuhanje
9 žlica brašna
1 prašak za pecivo

Ohlađeni biskvit Prerezati na 4 dijela (ako je veći kalup biskvit se može prerezati na tri dijela) i puniti kremom.

Krema:

3 jaja
10 žlica šećera
1 puding (od čokolade) u prahu
1,5 žlica gustina
5 žlica kuhane kave
3 rebra čokolae za kuhanje
0/5l mlijeka
1/2 margarina

Jaja i ostale sastojke umutiti i skuhati u mlijeku kao puding. u Ohlađenu smjesu umutiti margarin.


Tortu posuti mljevenim orasima i ukrasiti po želji

- 21:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Čokoladna torta kume Tine

Bilo je to daaavno....jaaaaaaaaaako davno...ima tome 9 godina. Bio je rođendan moje drage kume Tine (ni dan danas ja nemam pojma kad je njoj rođendan, to je jedini datum koji NIKAD ne mogu zapamtiti roflbangnonoali...moja kuma to zna i ne zamjera mi previše zubo) pa sam je posjetila uredno s par dana zakašnjenja smijeh
Na stol je između svega ostaloga stavila i svoju čokoladnu tortu.
Mene je oduševila.
Ukusna.
Sočna.
Od tada je radim dosta često za razne prigode.


ovo je bilo za moj rođendan...jedan ...neki...smijeh


Čokoladna torta u svadbenom izdanju za sestrino vjenčanje

A ovako je to moja kuma meni napisala u mailu a ja samo kopirala ovdje:

KREMA:
1 l hoply šlag izliti u teću i u to na laganoj vatri otopiti 1 kg čokolade.
Dobro umiješati I ostaviti da se ohladi
Kad se ohladilo, mikserom dobro umutiti u kremu.
U kremu možeš dodati mljevene orahe/lješnjake/grožđice i ja UVIJEK dodam žlicu likera ili nekog konjaka/ruma...ovisi šta imam doma

BISKVIT:
15 dkg šećera
6 žumanjaca
1 žlica kakao
1 prašak za pecivo s malo brašna
15 dkg mljevenih oraha
6 bjelanjaka (umiješati na kraju)

Ovo sve ces izmutit s zumanjcima,pa ces tek na kraju dodavat bjelanjak i mjesat rucno!

(ili…jednostavnija verzija, odeš I kupiš gotove kore crne/bijele natopiš ih s malo likera/ruma/konjaka I soka od jabuke)

Idu dvije kore + jedan red piškota

Slažeš:
1 kora + krema
Red piškota + krema
2 kora + krema

Ako kupuješ gotove kore (u paketima su 3 kore)

3 kore:
1 kora + krema
2 kora + krema
3 kora + krema

Kad je torta složena, premažeš je cijelu s ostatkom kreme i pospeš s mljevenim orasima ili lješnjacima ili čokoladnim mrvicama...ćime god želiš....


p.s.ako ti sta nije jasno samo zovi!!!


Hvala puno kumice cerek

- 21:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Hrenovčice u lisnatom tijestu

Približavao se jedan u nizu rođendana mojih štručica. Starija štručica je poželila nešto novo, nešto drugačije, nešto što još nije jeo...nono Mama je imala zadatak smisliti što bi to bilo...rolleyes

Nastalo je ovo...na sveopće oduševljenje mojih štručica i gostiju.



1.način
kupi lisnato tijesto
razvaljaj ga na 1cm debljine, napravi trakice širine hrenovkica i samo zarolaj hrenovkice unutra
pusti da se diže, dok se ne digne
premaži smjesom žumanca i margarina
pospi sezamom
i stavi peči dok ne porumeni

Drugi put kad smo imali malo više vremena i kad nam je bilo do eksperimentiranja nastao je i

2.način
je da sam/a napraviš tijesto i to tako što ćeš uzeti:
1/2l toplog mlijeka i u to staviti dvije žličice šećera i dva kvasca
kad se kvas digne u to stavi 4 žličice soli, 1,5dl ulja i 800gr brašna i sve to dobo izmješaj
podijeli u 4 dijela, i razvalja na oko 1cm debljine
svaki dio premaži smjesom 2 žumanca, 1 žlica margarina i 1 žličica soli
sastavi djelove jedan na drugi i pusti da se diže kojih pola sata do sat (ne maži najgornji sloj tijesta)
kad se tijesto diglo razvaljaj na 1cm debljine i napravi opet trakice širine hrenovkica i zamotaj hrenovkice...ostatak je kao i kod gornjeg načina


- 21:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Penjurlije

Jednu vecer mi je bilo jako dosadno...prčkajući po netu naišla sam na link na ovaj predivan desert/ručak/doručak....nešto...PREDIVNO...od tada je prošlo dobrih 2 godine a "Prnjole" kako ih mi zovemo se često nađu na našem stolu



Sastojci:

1 kg mekog brasna
1 paketic kvasca
2 žličice soli
oko 5 dl mlijeka
mast ili margarin
Nadjev:

svježi sir
1 jaje


Priprema

1. Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, sa kasicicom secera i brasna, poklopiti i ostaviti da naraste.
2. Od brasna, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamesiti srednje meko testo, pokriti i ostaviti da odmara 15 minuta.
3. Razvuci koru debljine 1 cm, iseci na kvadrate i na svaki staviti po malo nadeva od sira i umucenog jajeta.
4. Zaviti u rolnu, pa svaku zamociti u rastopljenu mast ili margarin.
5. Rolnice stavljati jednu do druge u dublji pleh, koji ne treba premazivati.
6. Preostali fil razmutiti sa par kasika mleka i preliti preko poredjanih rolnica, pa ostaviti da odmaraju jos 30 minuta, vidi sliku .
7. Peci u prethodno zagrejanoj pecnici, prvih desetak minuta na 250 C , a posle smanjiti na 220 C, dok lepo ne porumene, klik .

Preuzeto s Coolinarika


- 21:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Rolada s piletinom i jastučići sa šunkom i sirom



za roladu i za jastučiće je tijesto isto

1/2l mlijeka
2 kvasca
2 žličice šećera
0,5dl ulja
800gr brašna
3 žumanca
Dvije velike žlice margarina
Sol
sezam
suncokretove sjemenke

Stavi pola litra mlijeka nek se smlaći u to stavi dva kvasca I dvije žličice šećera, kad se kvas “digne” dodat 4 žličice soli I 1,5dl ulja
U to sve dodati 800gr brašna malo sjemenki sezama i malo sjemenki suncokreta
Kad dobro umiješaš (ako je mljeckavo dodaji brašna a ako ti je pretvrdo dodaji malo vode) podijeli tijesto na dva dijela
Pusti da se tijesto diže dok se ne digne

Umiješaj mikserom ili smrvi viljuškom margarin I u to dodaj žumanca I 1 malu žlicu soli

Premaži tijesto to smjeson žumanca I margarina I presavijaj ga tako da donje dijelove tijesa prebacuješ preko tog premaza pa da premaz ispadne da je u sred tijesta
Pustio da se diže kojih 15-ak minuta


smjesa gljiva i piletine:
-4 manja pileća fileta
-1/2kg svježih šampinjona
-sol
-papar
-vegeta mediterana (ili kombinacija obične vegete pa dodaj začinskog bilja po želji)
-1 vrećica Knor juhe od gljiva (a umjesto nje sasvim ok je i dvije žlice brašna)
-malo vrhnja za kuhanje

piletinu izreži na sitne kockice i prodinstaj na malo ulja
u to naribaj gljive i neka se sve dobro zdinsta (cca 15 min)
u to postepeno dodaji začine, juhu od gljiva (ili brašno) i malo vrhnja za kuhanje


a onda za roladu radimo ovako:
podijeli tijesto na tri dijela (ili dva ovisi koliko tijesta radiš i koliko velike rolade želiš)

Razvaljaj tijesto na cca 1cm debljine
na tijesto naribaj sir (ja stavljam kombinaciju dimsija i Gaude) a na sir stavi smjesu gljiva i piletine
zarolaj roladu i stavije u pripremljeni pleh
i tako sa svakim komadom tijesta
kad je sve zarolano onda pusti da se diže cca 20-30min
premaži smjesom jajeta i margarina
pospi sezamom i suncokretom i stavi peč dok ne porumeni


za jastučiće radimo ovako

isto se podijeli tijesto na dva-tri dijela (radi lakšeg valjanja)
razvalja se na cca 1cm debljine
i onda se podijeli na kvadratiće
u sredinu svakog kvadratića se stavi na sitne kockice narezanu šunku i komadić topljenog sira (tipa Zdenka,Picok, Dimsi...)
krajevima tijesta prekrij smjesu i okreni ono što je bilo gore neka bude dole
pusti da se diže cca 20-30min
premaži smjesom jajeta i margarina
pospi sezamom i suncokretom i stavi peč dok ne porumeni

- 21:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Rolada sa šunkom i sirom

Jedan dan sam došla kod mame na ručak i dočekao me je KRUH sa šunkom i sirom. Bio mi je odličan. Mekan. Ukusan....dok je bio topal...kako se hladio tako se i sušio i postajao sve tvrđi i tvrđi. Odlučila sam malo eksperimentirati i nastalo je ovo:



Rolada sa šunkom i sirom

1/2l mlijeka
2 kvasca
2 žličice šećera
0,5dl ulja
800gr brašna
3 žumanca
Dvije velike žlice margarina
Sol
40dkg šunke
40dkg sira (gauda/ementaler/dimsi)

Stavi pola litra mlijeka nek se smlaći u to stavi dva kvasca I dvije žličice šećera, kad se kvas “digne” dodat 4 žličice soli I 0,5dl ulja
U to sve dodati 800gr brašna
Kad dobro umiješaš (ako je mljeckavo dodaji brašna a ako ti je pretvrdo dodaji malo vode) podijeli tijesto na dva dijela
Pusti da se tijesto diže dok se ne digne
Podijeli tijesto u dva dijela

Nakon toga razvaljaj tijesto na otprilike 1,5cm debljine na to naribaj sir 10dkg I dodaj na sir 20dkg šunke I onda opet preko šunke naribaj ostatak sira.kad si to napravila onda to sve lijepo zarolaj u rolat.obavezno uvij rubove prema unutra jer bi se moglo desiti da sir iscuri vani. Istu stvar ponoviti I s drugom polovicom tijesta.
Za mazanje rolada prije pečenja pripremi:
Umiješaj mikserom ili smrvi viljuškom margarin I u to dodaj žumanca I 1 malu žlicu soli
Pusti rolade da se dignu I onda ih premaži smjesom margarina I jaja
Ja stavljam na pečenje u malu kockastu tepsiju obje mi rolade stanu.

Mali savjet…bilo bi super kad bi se uzele dvije vrste sira npr. Dimsi I gauda I pomiješala…puno bolji okus bude…

Dobar tek.

- 21:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kiflice

Kiflice sa šunkom, dimljenim sirom za mazanje i sezamom



Sastojci:
• 2 jaja
• 850 gr. brašna
• 2 zlice šećera
• 1 zlica soli
• 2 zlice alkoholnog octa
• 2 digo kvasca
• 1 litra mlijeka
• margarin
• zdenka sir /dimsi
• šunka
• sezam
Priprema:
U 1/2 litre toplog mlijeka stavite 2 zlice šećera, 1 zlicu soli i dva kvasca i pustitie 15 min. da se kvasac digne.

U veću posudu staviti brašno, 2 jaja i ocat. Kad se kvas digne, pomješajte ga s brašnom i dobro izmješajte mikserom. Tijesto će biti gnjecavo.
Izvadite tijesto na pobrašnjeni stol i razvaljajte ga u rolat srednje veličine, koji ćete podijeliti na 12 dijelova. Od svakog dijela napravite lopticu i pustite je da se digne 15 minuta.
Svaku lopticu prvo razvaljajte na veličinu palačinke, pa je premaľite margarinom - sve osim posljednje loptice. Palačinke slaľite jednu na drugu, a na koncu 'tortu' prekrijte posljednjom palačinkom koju niste premazali margarinom.
Pustite da se dize 10 min. pa razvaljajte tijesto na veliku plohu kruznog oblika. Presijecite tijesto krizno, na četiri dijela, a onda svaki od njih na još 4 trokuta.
Kiflice punite s 1/4 trokutića Zdenka sira i šunkom narezanom na trakice. Kiflice motajte od šireg dijela trokuta prema uzem.
Zamotane kiflice poslazite na pleh i ostavite ih još 1 sat da se dignu. Na koncu ih premazite jajem i pospite sezamom.

Ovaj recept mi je prije 7 godina dala moja draga prijateljica Nataša, Nato, hvala ti puno cerek

- 20:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Mrvice iz moje kuhinje

Jednom davno, jako davno, živjela je jedna mala curica. Zvali su je "Sveznalica". Sve je htjela znati, u sve svoje prstiće upetljati. Životinje je obožavala, ljude svojom radoznalošću šarmirala, mrvice mudrosti iz kuhinje svojih baka skupljala. Najdraže joj je bilo uvaliti prstić u zdjelu s tek izmućenim jajima u koje je stavljena mrvica šećera...oooooooo šta je puta po prstima radi toga dobila...ali to je nije spriječilo mrvice iz kuhinje skupljati u u svoju malu plavu glavicu memorirati.

Curica je narasla...

Sad je MAMA...

Mrvice dijeli sa svoje dvije "štruce" koje upijaju kao dvije spužvice...mamini geni...obožavaju kuhinju...obožavaju mrvice ubirati...

Ovo je mjesto gdje ću pohraniti svoje mrvice. Mrvice koje čuće u meni jaaaaaaaaaako dugo. Imam ih spremljene u rokovniku - tako me je moja mama naučila....ali...volila bi ih podijeliti još s nekim. Puno ljudi mi traži recepte, raspituje se kako šta radim...eto...sad će (nadam se) sve biti na jednom mjestu.

Dobar tek

- 20:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  listopad, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Kolovoz 2010 (1)
Travanj 2010 (3)
Veljača 2010 (3)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (9)
Listopad 2009 (18)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Slane i slatke mrvice iz moje kuhinje....

Jednom davno, jako davno, živjela je jedna mala curica. Zvali su je "Sveznalica". Sve je htjela znati, u sve svoje prstiće upetljati. Životinje je obožavala, ljude svojom radoznalošću šarmirala, mrvice mudrosti iz kuhinje svojih baka skupljala. Najdraže joj je bilo uvaliti prstić u zdjelu s tek izmućenim jajima u koje je stavljena mrvica šećera...oooooooo šta je puta po prstima radi toga dobila...ali to je nije spriječilo mrvice iz kuhinje skupljati u u svoju malu plavu glavicu memorirati.

Curica je narasla...

Sad je MAMA...

Mrvice dijeli sa svoje dvije "štruce" koje upijaju kao dvije spužvice...mamini geni...obožavaju kuhinju...obožavaju mrvice ubirati...

Ovo je mjesto gdje ću pohraniti svoje mrvice. Mrvice koje čuće u meni jaaaaaaaaaako dugo. Imam ih spremljene u rokovniku - tako me je moja mama naučila....ali...volila bi ih podijeliti još s nekim. Puno ljudi mi traži recepte, raspituje se kako šta radim...eto...sad će (nadam se) sve biti na jednom mjestu.

Dobar tek