eto
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket








































~Mrvice iz moje kuhinje~

utorak, 17.11.2009.

Blitva na bijelo

U Dalmaciji se blitva jako puno konzumira...ali svi je nekako rade na isti način. Varijacija je samo u začinima.
Meni dosadilo....ja sam htjela probati nešto novo....

Evo šta je ispalo:

Blitva na bijelo





Dakle....

- 1kg blitve očistiti i narezati na vece komade
- 3 srednja krompirića oguliti i narezati na kockice

- maslinovo ulje
- začini (sol, papr, vegeta, curry, bosiljak)
- vrhnje za kuhanje
- brašno
- parmezan

U veću posudu s vodom staviti kuhati blitvu i krompir cca 20 minuta. Ja sam stavila mrvicu soli, vegete, papra, petrusimula/peršina, mrvicu bosiljka i par kapi maslinova ulja.

Dok se Blitva kuha, pripremiti bijeli umak.

Na maslinovom ulju "zažutiti" dvije žlice brašna, mrvicu soli i papra i Carry-a. U to dodati 2 dl vode i miješajući lagana ujednačiti smjesu. U ujednačenu smjesu dodati 1 dl vrhnja za kuhanje i pustiti neka prokuha.

Prokuhanu blitvu procijediti i staviti u vatrostalnu zdjelu. Zaliti bijelim umakom i staviti na laganu vatru neka prokuha. Kad je prokuhalo maknuti s vatre, posuti parmezanom i poklopiti.

Uz "blitvu na bijelo" sam ispekla dvije kobasice.

Mužić pužić je bio prezadovoljan i slasno je oblizao svoj tanjur.

Probajte....




- 16:01 - Komentari (4) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.11.2009.

Žbagolinina margaritela torta

15.11.2009. godine moja Žbagolina (moja sestra od milja zvana žbage cerek) proslavila je 26. rođendan. Ovo je prvi rođendan koji je slavila kao udata žena, trebalo je to posebno obilježiti smijeh

Mojoj dragoj žbagolini napravila sam Margaritela tortu. i to izgleda ovako:


rolatići u "latici" s kremom



gotovo produkt mojih ruku


a ovako to izgleda "odozdo" smijeh

a recept ide ovako:

Biskvit
- 6 jaja
- 6 žl. šećera
- 2 žl brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 6 žlica mljevenih oraha

Nadjev od oraha
- 22 dag mljevenih oraha
- 20 dag šećera
- 1 kavena žliva vrelog mlijeka (može ali i ne mora, ja sam radila s hladnim mlijekom)
- 2 žlice ruma ili nekog sličnoč likerića

Krema
- 3 jaja
- 6 žl šećera
- 3 vanili šećera
- 4 žl brašna
- 5 dl mlijeka
- 25 dag maslaca

Ukras
- 5dl slatkog vrhnja tj. vrhnje za šlag


Biskvit
Žumanca i šećer dobro umješati. Pomiješati brašno s praškom za pecivo. U žumanca dodati snijeg od bjelanjaka, mljevene orahe i brašno s praškom. Smjesu uliti u pleh obložen s papirom za pečenje i peći cca 20 minuta na 180 C. Kad je biskvit pečen , pažljivo ga staviti na vlažnu kuhinjsku krpu, odstraniti masni papiri pomažući se krpom biskvit premazan s Nadjevom od oraha srolati u rolat.

Krema
Dobro izmješati jaja s šećerom, vanili šećerom i brašnom. Dobivenu smjesu umiješati u vruće mlijeko. Postupak je kao kod pravljenja pudinga. Samo treba paziti da se smjesa ne zalijepi za dno posude. Mješati smjesu dok se ne dobije gusta kompaktna smjesa. u Ohlađenu smjesu umješati dobro izrađeni maslac.

Kako doči do torte:
1. Ohlađeni rolat izrezati na 21 rolatić
2. Na podlogu za torte staviti sedam komada izrezanog rolata, jedan u sredinu, a šest uokolo u obliku cvijeta.
3. Premazati kremom
4. Na to ponovno slagati komade rolata na isti način do tri kata
5. Cijelu tortu premazati Slatkim tučenim vrhnjem.

Boja za dekoraciju je obična boja u prahu za jela i kolače.

Torta je FANTASTIČNO UKUSNA!!!!

Probajte, isplati se....

Evo još par verzija te iste torte:

Novogodišnja margaritela






Torta za Norin 9. i Nerin 5. rođendan






- 15:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 12.11.2009.

Branina pita od jabuka

Moja draga susjeda Ivana zarazila me je kolačima s prhkim tijestom. U našem dučanu došle su fenomenalne jabuke, prave...kaže teta Vrličke...mi joj vjerovali...toliko da smo odmah 5kg uzeli thumbup

Dio smo uspjeli pojesti...ali bome...dobrih kilo i pol je ostalo. Šta s njima? Već počele mrvicu žutiti na mjestima...dakle treba ih se riješiti po kratkom postupku...

Napraviti kolač...ali kakav?

Onaj s pudingom od vanilije mi je isfuran...iako ga sto godina nisam radila, ali moram priznat da mi ga djeca baš i ne vole nešto ekstra...

Mozgala, mozgala i smozgala....evo recepta....




Tijesto

- 25 dag oštrog brašna
- 10 dag šećera
- 17 dag margarina
- 4 žumanjka
- 2 žlice vrhnja
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer

Nadjev 1

- cca kilo i pol naribanih/nagratanih jabuka Idared, lipih slatkih crvenih (mogu bilo kakve)
- 2 vanili šećera
- par kapi limuna
- korica od pola malenog limuna

Nadejv 2

- 50 dag svježeg sira
- 25 dag šećera
- 4 bjelanjka istučena u čvrsti snijeg
- 2 žlice griza (pšenične krupice)


Umjesiti prhko tijesto i podijeliti ga na dva dijela.

Naribane jabuke prodinstati na par kapi ulja uz ostale sastojke. Ostaviti da se mrvicu ohladi. (ne stavljati baš vrelo na tijesto)

U čvrsto utučene bjelanjke dodati svježi sir, šećer i griz. Sve dobro umješati.

Prvi sloj tijesta staviti u pleh. Na njega staviti najdev od jabuka. Na jabuke staviti smjesu od sira i na kraju sve to skupa prekriti s drugim dijelom razvaljanog prhkog tijesta.

Peči cca 20 minuta na 180C - u biti peči dok ne porumeni. Prije posluživanja posuti šećerom u prahu.

Dobar tek

- 14:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 08.11.2009.

Lazanje s piletinom i gljivama

Omiljeno jelo mojih dječaka...To je jelo koje bi SVAKI dan bilo na našem stolu da se moju djecu i voljenog pita....







A recept:

- paket tjestenine za lazanje
- 3 pileća fileta
-10-ak svježih šampinjona
- vrhnje za kuhanje
- 3 žlice brašna
- sir gauda/dimsi/edamer isl. cca 200gr
- vegeta
- sol
- papar
- mrkva

U veću posudu s uljem naribati jednu srednju mrkvu, kad se mrkva mrvicu zapeče i ulje zažuti ubaciti pileće filete narezane na sitne kockice. Kad piletina "pobijeli" dodati malo vegete/soli/papra. Kad se sve to izjednačilo dodati brašno i uliti vrele vode. Kad sve pokuha dodati vrhnje za kuhanje (cca 3dl) kad sve ujednačilo ostaviti mrvicu da odstoji.

U nauljeni pleh poredati red tjestenine i preliti prvim slojem smjese s pieltinom, na to red tjestenine pa opet red smjese, na taj red na ribež ili nožem narezati gljive na ploškoce i prekriti tjesteninom. Na tjesteninu staviti red smjese i na taj red naribati sir i prekriti redom tjestenine. Na zadnji sloj tjestenine staviti ostatak smjese i to da dobro sve prekrije.

Peči u pečnici zagrijanoj na 200C dok ne porumeni.

Dobar tek



- 14:36 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 06.11.2009.

Ivanina pita

Prije dva dana moja predivna susjeda Ivana (koja obožava papati kolače ali ih ne voli praviti) je napravila fenomenalan kolač/pitu od prhkog tijesta...Belina pita...PREFINI SU BILI!!! Da..."Bili su"...jer je doza stradala odmah....wave

S obzirom da sam taj kolač prvi put jela kod nje ja ću ga preimenovati u Ivanina pita...dakle.....

IVANINA PITA



Evo recepta:

Tijesto:
- 25 dag oštrog brašna
- 10 dag šećera
- 17 dag margarina
- 4 žumanjka
- 2 žlice vrhnja
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer

Prvi nadjev
- 15 dag šećera
- 15 dag mljevenih oraha

Drugi nadjev
- 50 dag svježeg sira
- 25 dag šećera
- 4 bjelanjka istučena u čvrsti snijeg
- 2 žlice griza (pšenične krupice)

Priprema:
Tijesto zamijesiti i podijeliti u dva dijela

U lim staviti dio razvaljanog tijesta. Na njega prvi nadjev, poškropiti rumom, prekriti drugim nadjevom i drugim dijelom razvaljanog tijesta.
Peči na 200 C dok kolač ne porumeni. Ispečeni kolač posuti šećerom u prahu.


Dobar tek

- 18:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.11.2009.

Alisina čokoladna torta

21.10. moja draga prijateljica/susjeda/frizerka Alisa slavi rođendan. Za tu prigodu nastala je ova torta. Recept sam negdje na netu našla davno još jer sam ga imala spremljenog u Leptiriću recepata tako ako ga neko negdje prepozna volila bih link na taj recept.
Uglavnom, torta je fenomenalna, ukusna, čokoladna...prste polizati njami




Biskvit
- 5 jaja
- 200 gmljevenih badema
- 80 g maslaca
- 80 g šećera
- 1 Vanilin šećer
- 2 žličice Praška za pecivo
- 2 žlice narančina soka
- 200 g čokolade

kremu:
- 250 ml slatkog vrhnja
- 250 g čokolade (70% kakaa)


Za čokoladnu glazuru:

- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g maslaca


Priprema

1. Šećer, vanilin šećer i maslac pjenasto izmiješajte.
2. Dodajte žumanca, bademe, prašak za pecivo, narančin sok i rastopljenu čokoladu. Na kraju lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
3. Smjesu izlijte u kalup (ř 26 cm) obložen pek-papirom i namazan maslacem te pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 50 minuta.
4. Za kremu, vrhnje zakipite i prelijte preko nasjeckane čokolade. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ohladite najmanje sat vremena.
5. Ohlađenu smjesu izmiješajte električnom miješalicom dok ne udvostruči volumen.
6. Pečeni ohlađeni biskvit prerežite i premažite pripremljenom kremom.
7. Prelijte čokoladnom glazurom koju ste pripremili tako da u ste u čokoladu, koju ste otopili na pari, umiješali omekšani maslac.


- 14:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Čokoladna torta

Ovu tortu sam nazvala "Čokoladna torta babe Skejić". A zašto? Zato što je to torta smišljena za prigodu 76. rođendana naše (tj.susjedine) babe Skejić. Torta je ispala fenomenalna!!!!



Recept ide ovako:

Biskvit:
- 5 jaja
- 3 žlice šećera
- 5 žlica oštrog brašna
- 5 žlica mljevenih oraha
- 1 žlica ulja
- 2-3 kapi soka od limuna
- 1 prašak za pecivo

Dorada
- 2x čokoladni rolat
- sok od naranče

Krema:
- 3 jaja
- 10 žlica šećera
- 1 puding (od čokolade) u prahu
- 1,5 žlica gustina
- 5 žlica kuhane kave
- 3 rebra čokolae za kuhanje
- 0/5l mlijeka
- 1/2 margarina

Biskvit
Pjenasto utući žumance i šećer. Napraviti čvrst snijeg od bjelanaca. U smjesu žumanaca, stalno mješajući, dodavati brašno, mljevene orahe, ulje, limunov sok. Na kraju lagano umješati snijeg od bjelanaca i prašak za pecivo.
Smjesu podijeliti u dva dijela. Biskvit peči na 180C. Ohlađene biskvite podijeliti koncem svaki na dvije kore.

Krema
Jaja i ostale sastojke umutiti i skuhati u mlijeku kao puding. u Ohlađenu smjesu umutiti margarin.


Postupak je jednak kao kod Jaffa torte samo što se umjesto Jaffa keksa stavljaju čokoladni rolatići

Izrada torte
1. Ohlađene biskviti prerezati koncem na pola u dvije kore
2. Staviti prvu koru i poprskati je narančinim sokom
3. Namazati svijetli nadjev
4. Narezane kolutiće rolata složiti na svijetli nadjev i poprskati sokom od naranče.
5. Namazati svijetlim nadjevom
6. Staviti drugu koru i poprskati sokom
7. Namazati tamni nadjev
8. Staviti treću koru poprskanu sokom
9. Ponavljati postupak dok ima kora i nadjeva yes
10. Ukrasiti prema želji


- 14:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jaffa torta



Biskvit:
- 5 jaja
- 3 žlice šećera
- 5 žlica oštrog brašna
- 5 žlica mljevenih oraha
- 1 žlica ulja
- 2-3 kapi soka od limuna
- 1 prašak za pecivo

Svijetli nadjev:
- 1 l mlijeka
- 8 žlica brašna
- 8 žlica šećera
- 25dag margarina

Tamni nadjev:
- 1 dl vode
- 20 dag šećera
- 4 rebra čokolade za kuhanje
- 20 dag mljevenih oraha
- 25 dag margarina

Dorada:
- sok od dvije naranče
- kutija jaffa keksa

Biskvit
Pjenasto utući žumance i šećer. Napraviti čvrst snijeg od bjelanaca. U smjesu žumanaca, stalno mješajući, dodavati brašno, mljevene orahe, ulje, limunov sok. Na kraju lagano umješati snijeg od bjelanaca i prašak za pecivo.
Smjesu podijeliti u dva dijela. Biskvit peči na 180C.

Svijetli nadjev
u 1dl hladong mlijeka umješati brašno. Zakuhati mlijeko i šećer. Smanjiti temperaturu i u zakuhato mijeko neprestano miješajući dodati razmućeno brašno. Kad se dobije gusta smjesa (ala puding) maknuti s vatre i pustiti da se ohladi. u ohlađenu smjesu umutiti margarin.

Tamni nadjev
Na laganu vatru staviti vodu pomiješanu sa šećerom. Dodati razmrvljenu čokoladu. Kad se čokolada rastopi, umješati mljevene orahe. Ohladiti i dodati izrađeni margarin.

Izrada torte
1. Ohlađene biskviti prerezati koncem na pola u dvije kore
2. Staviti prvu koru i poprskati je narančinim sokom
3. Namazati svijetli nadjev
4. Kekse okrenuti prema dolje čokoladni dio, složiti na svijetli nadjev i poprskati sokom od naranče.
5. Namazati svijetlim nadjevom
6. Staviti drugu koru i poprskati sokom
7. Namazati tamni nadjev
8. Staviti treću koru poprskanu sokom
9. Ponavljati postupak dok ima kora i nadjeva smijeh
10. Ukrasiti prema želji

- 14:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lješnjak torta





Biskvit:
- 5 jaja
- 25dag šećera
- na vrh noža soli
- 10 žlica vode
- 10 dag mljevenih lješnjaka
- 1 prašak za pecivo
- 15 dag brašna

Sirup za biskvit:
- 6dl vode
- 10 dag šećera
- 1/2 dl kruškovca
- 1/2 dl maraskina
- na vrh noža crvene boje u prahu

Nadjev:
- 4 jaja
- 15 dag šećera
- 1 vanili šećer
- naraibana korica jedne naranče
- 1/2 dl vode
- 3 žlice gustina
- 5 dl mlijeka
- na vrh noža soli
- 20 dag oguljenih mljevenih lješnjaka
- 5 žlica arome lješnjaka
- 2 dl slatkog vrhnja

Šećerni sirup:
- 1/2 dl vode
- 5 dag šećera

Biskvit:
Pjenasto izmješati žumanca, šećer i sol. Neprestano mijepajući dodati vodu, mljevene lješnjake i prašak za pecivo. Posebno izraditi čvrsti snijeg od bjelanaca.Umješati snijeg bjelanaca u smjesu žumanaca. U dobivenu smjesu lagano umješati brašno. Smjesu izliti u kalup i peči 30 minuta na temperaturi od 170C.

Sirup:
Vodu i šećer kuhati dok ne postane sirupasta tekućina. Ohladiti i dodati kruškovac, maraskino i boju.

Nadjev:
Žumanca šećer i vanili šećer dobro umutiti.Dodati narančinu koru, vodu i gustin.Mlijeko i sol zakuhati.Smanjiti temperaturu štednjaka i neprestano miješajući u smjesu žumanaca umiješati mlijeko i šećerni sirup.Skloniti sa štednjaka. U najdev umješati snijeg bjelanaca, lješnjake i aromu lješnjaka. Ohladiti. U ohlađeno dodati umućeno slatko vrhnje.

Izrada:
1. Biskvit koncem prerezati na tri jednaka dijela.
2. Nadjev podijeliti u 4 jednaka dijela
3. Prvi dio biskvita naškropiti šećernim sirupom
4. Namazati nadjevom
5. Ponavljati postupak dok se ne potroše svi sastojci.
6. Dekorirati po želji


- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Kolovoz 2010 (1)
Travanj 2010 (3)
Veljača 2010 (3)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (9)
Listopad 2009 (18)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Slane i slatke mrvice iz moje kuhinje....

Jednom davno, jako davno, živjela je jedna mala curica. Zvali su je "Sveznalica". Sve je htjela znati, u sve svoje prstiće upetljati. Životinje je obožavala, ljude svojom radoznalošću šarmirala, mrvice mudrosti iz kuhinje svojih baka skupljala. Najdraže joj je bilo uvaliti prstić u zdjelu s tek izmućenim jajima u koje je stavljena mrvica šećera...oooooooo šta je puta po prstima radi toga dobila...ali to je nije spriječilo mrvice iz kuhinje skupljati u u svoju malu plavu glavicu memorirati.

Curica je narasla...

Sad je MAMA...

Mrvice dijeli sa svoje dvije "štruce" koje upijaju kao dvije spužvice...mamini geni...obožavaju kuhinju...obožavaju mrvice ubirati...

Ovo je mjesto gdje ću pohraniti svoje mrvice. Mrvice koje čuće u meni jaaaaaaaaaako dugo. Imam ih spremljene u rokovniku - tako me je moja mama naučila....ali...volila bi ih podijeliti još s nekim. Puno ljudi mi traži recepte, raspituje se kako šta radim...eto...sad će (nadam se) sve biti na jednom mjestu.

Dobar tek